13 Ekim 2016

Prize, Award ve Reward Arasındaki Fark Nedir?

13 Ekim 2016
Bugün, Twitter'da takip ettiğim "mxrat" mahlaslı bir arkadaşım, şöyle bir tweet atmış: "Tam şu an fark ettiğim nüans: "Prize" olunca para ödülü de oluyor, "award" olunca sadece bi' ödül heykelciği oluyor." [*]

İşin aslına bakarsak, "prize", "award" ve "reward" arasında sahiden de bir nüans vardır, ama bu nüans maddi kaynaklı değildir.

Bu kelimeler, Türkçe'de en genel anlamıyla "ödül" ve "mükafat" şeklinde çevrilir ve kullanılır. Aslında zaten dilimizde bu kelimelere ayrı ayrı uygun kelimeler de yoktur, en azından benim şu an için aklıma gelmiyor.

Peki nedir bu kelimeler arasındaki farklar?

Prize, ortada bir yarışma olduğu zaman, o yarışmanın kazananına verilen ödüldür. Bu ödül, madalya olabilir, para olabilir, heykelcik olabilir. Burası önemli değildir ve yarışmanın genel kuralı bunu belirler. Önemli olan ortada belli bir yarışma ve yarışmacılar olması, kazananın da bunların arasında dereceye girmesidir. Ayrıca yarışmaya katılan kişi, kişiler veya grubun en baştan beri bir yarışma içinde olduğu bilincine sahip olmaları gerekir.

Award, ortada bir yarışma olmaksızın, belli bir alanda, bir iş kolunda, ahlaki bir faaliyette veya çeşitli etkinliklerde en iyi olana verilen ödüldür. Bunun sonucunda da yine madalya, para, heykelcik verilebilir. Örneğin "Academy Awards" olarak bilinen Oscar ödülleri bu kapsama girer. Zira orada da yarışmacılar var gibi görünmesine rağmen, baştan sona kuralları belli bir yarış yoktur ortada ve belli bir alandaki yeteneklerden "en iyi olanı" seçilmektedir. Zaten prize için sarf edilen ve "en baştan beri bir yarışma içinde olduğu bilincine sahip olmaları gerekir" kıstası Oscar için geçerli değildir, çünkü filmi çekerken sadece film çekilir, yarışma için (her ne kadar ödüle ulaşmak amacıyla uğraşılsa bile) doğrudan bir bilinç ve kurallar silsilesi yoktur.

"Peki neden Nobel Prize deniyor da Nobel Awards denmiyor?" şeklinde düşünenler için de şunu eklemem gerekiyor, Nobel Prize, yıl içerisinde çeşitli alanlarda uluslararası award kazananlar arasından seçilenleri yarıştırdığı için nihayetinde prize verilmiş oluyor.

Reward, award gibi yine belli bir alanda iyi olana verilen övgü niteliğinde bir ödüldür, ancak reward için award'da olduğu kadar geniş çaplı bir etkileşim alanı gerekmez. Olumlu işler yapana veya kaybolan bir şeyi bulana karşılık verilecek ödül reward kapsamına girer. Mesela, ödevlerini yerine getiren bir öğrenci reward kazanabilir, ancak award kazanmış olmaz, çünkü yaptığı işin etki alanı daha sınırlıdır ve sadece bulunduğu çevrede iyi olmuştur.

 (Boşluk insana neler üzerine yazı yazdırıyor ya Rab!)

15 yorum var:

Swotpisces dedi ki...

valla iyi oldu, tam googleda ararken karşıma çıktı

Ümid Gurbanov dedi ki...

Varlığını unuttuğum bir yazıyı bana hatırlatmış oldun böylece. :)

Unknown dedi ki...

teşekkürler iyi açıklamışssınız

Ümid Gurbanov dedi ki...

Rica ederim.

Unknown dedi ki...

güzel ayrıntı. iyi açıklanmış teşekkürler

Unknown dedi ki...

Amme hizmeti, amme

Unknown dedi ki...

adamsın

Unknown dedi ki...

Gerçekten adamsın .Bilgi paylaşanada denir.

dionysian dedi ki...

Peki bu durumda "Prizes and Awards" ifadesini nasıl tercüme etmeliyiz? Ben şahsen "Para Ödülleri ve Ödüller" olarak çeviriyorum, başka yorumu olan...

Unknown dedi ki...

Thank you man always be good.

limoncicegi dedi ki...

Pek anlamli bir dipnot olmus, ellerine saglik

oarsslan dedi ki...

Bu üç kelime ile ilgili bilgiler çok net ve anlaşılabilir bir şekilde anlatılmış, kafalarda soru işareti bırakmıyor.

Adsız dedi ki...

çok net ve anlaşılır şekilde açıklamışsınız.iyi ki boş zamanınız varmış :) çok teşekkür ederiz

Adsız dedi ki...

Ne kadar işime yaradı bu yazı anlatamam.. Çok teşekkürler!

Adsız dedi ki...

Eline sağlık reis çok işime yaradı çooook 🙏 sağol

Yorum Gönder

 
Sağlıcakla kalmanızı dilerim.