2 Eylül 2017

Histoire(s) du Cinéma: Le Controle De L'univers (Bölüm 7)

2 Eylül 2017
Histoire(s) du Cinéma'nın yedinci bölümü olan Le Controle De L'univers (Evrenin Yönetimi), yaklaşık 5 gün gecikmeli bitti. Bunun sebebini ise tahmin etmek çok güç değil: Bayram-tatil arası için sağdan soldan gelen eş, dost, tanıdıklar sebebiyle pek vakit bulamadım. Aslında kendimi zorlarsam zamanı rahatlıkla bulabileceğimi bilmeme rağmen işleri hiç de sıkıştırmadım, çünkü çeviriden biraz da uzaklaşmak istedim. Çeviriyi yaparken haz duymak, sıkılmamak, yaptığım işi mekanik bir tekrara dönüştürmemek için bir çaba sarf ediyorum. Olur da bunu kaybedersem çevirinin başına da kolaylıkla oturamayacağımı biliyorum.

Her neyse, bunlar sizin dertleriniz değil; aslına -çok iyi- bakılırsa, benim de derdim değil; mutlaka ve sürekli nişli çıkışlı bir süreci anlama büründürme çabası, en hafif tabiriyle laf kalabalığı.

Tezlikle, başarısız bir girişimden fazlası olmayacak "bölümde ne oldu" kısmına geçmek istiyorum. Bu, konuya nereden bakacağınızla ilgili. Bu bölüm de, diğer bölümler gibi, pek çok şey oldu ve hiçbir şey olmadı. Bolca Alfred Hitchcock övdü Godard, şiirsel, imgesel, kimi zaman ne idiği bilinmesel tonla şey söyledi; evet, bu bölüm o da biraz çenesini tutmayı beceremedi. Ancak sanıyorum ki, en çarpıcı yorumu ve aslında bölümün de konusu olan "evrenin yönetimi" hakkında söyledikleri olsa gerek. Sinemanın, bir çanta, bir çakmak, çölde bir otobüs gibi önemsiz olan bir ayrıntıyı milyonların aklına kazımayı başardığını, bunu en büyük politik liderlerin bile yeri geldiğinde yapamadığını, tarihin unutulmuş en önemli olayları karşısında sinemanın akla kazınan ufak ayrıntılarını gösterdi ve "İşte" dedi, "Sinema evreni böyle yönetiyor."

Geriye sekizinci ve son bölüm kaldı, onun da çevirisi bitince koca serimizi tamamlamış olmanın haklı gururuyla ortalarda dolanacağım, ve -yine- haklı olarak kimsenin umrunda olmayacak bu.

Öyleyse altyazıya Türkçe Altyazı ve PlanetDP'den ulaşmanızın mümkün olduğunu hatırlatır, esenlikler dilerim!

2 yorum var:

Serdar ~ vordven dedi ki...

Çeviriler için teşekkürler.

Ümid Gurbanov dedi ki...

Rica ederim.

Yorum Gönder

 
Sağlıcakla kalmanızı dilerim.