14 Ocak 2018

A Zed & Two Noughts (1985)

14 Ocak 2018
Uzun zaman sonra, yani yaklaşık 6 ay sonra, uzun metrajlı bir film çevirmek istedim ve tabii ki doğal olarak hasta oldum. Yaklaşık 3 gün süren hastalığımdan sonra ufaktan iyileşme sürecine girer girmez filmi çevirmeye başladım ve tam şu an her şeyiyle bitmiş bir şekilde bloga bu tanıtım yazısını yazmanın haklı gururu içerisindeyim.

Peter Greenaway'in yazıp yönettiği 1985 yapımı bu filmi aslında yanılmıyorsam geçen sene veya en fazla bir buçuk sene önce izlemiştim. Açıkçası filmin daha yarılarına gelmeden "Bunu çevirmem gerek!" diye düşünmeye başladım. Bir filmin sadece neyi değil, nasıl anlattığının da ne denli önemli olduğunun adeta kanıtı niteliğinde bu film. Ortada aslında basit bir konu var; zoolog olan iki erkek kardeş var ve bir kazada eşi ölüyor bunlardan birinin. Böylece yas sürecine giren kardeş, milyarlarca yıl süren evrimimizin nasıl olup da yok oluşla sonuçlandığını düşünmeye başlıyor ve çürümeyi incelemek istiyor, bunu takıntı haline getiriyor. Elbette diğer kardeş de ondan eksik kalmıyor. Öte yandansa, mitolojik tanrıların ve hikayelerin esinlediği Leda ve Venus gibi kadın karakterlerimiz var. Biri zebralara düşkün, öteki ise kazada kaybettiği bacağıyla kendi değişiminin içine girmiş durumda.

Nasıl desem, çok gülünç aslında filmi anlatmaya çalışmam, çünkü anlatılacak bir şey değil. Bu filmi izlemeniz gerekiyor; o sahneleri, absürt olan diyalogları, Michael Nyman'in enfes müzikleri eşliğinde bıçak gibi keskin karakterlerin en canlı duyguları seyirciye anlatışına tanık olmaktan başka çaresi yok seyircinin.

Gönül isterdi ki YouTube kanalımda bunu yayınlayayım, ama telif hakları yüzünden mümkün olmadığı için AntiVizyon adlı site ile iletişime geçtim ve sağ olsun kendileri 1080p kalitede filmi yayınladılar. Bu film için görsel kalitenin yüksek tutulmasının özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, filmi online olarak burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.

Elbette ki PlanetDP ve Türkçe Altyazı sitelerine de filmin altyazısını koydum, isteyenler kendi çabalarıyla filmi bulup altyazıyı kullanabilirler.

Önümüzdeki çevirilerde görüşmek dileğiyle!

4 yorum var:

Alper Kaan dedi ki...

fragmanı izlediğim kadarıyla bahsettiğiniz kadar ilginç duruyor. ilk fırsatta filmin aslını da izleyeceğim. altyazı için teşekkürler. emeğinize sağlık

Ümid Gurbanov dedi ki...

Rica ederim, ilk izlediğimde de çok sevmiştim; çevirirken de sıkılmadan ve severek tekrar izlemiş oldum.

Unknown dedi ki...

Ceviri icin cok tesekkurler. Fakat acamadim filmi. Playback error diyor . Acaba benimle ilgili mi durum yoksa baska birsey mi var?

Ümid Gurbanov dedi ki...

Çok rica ederim. Şu an denedim, açılıyor bende. 4 farklı da kaynak var videonun başında, onlardan bir diğerini seçerek deneyin isterseniz. Veya bir de şu siteyi deneyin: http://www.sinemafull.com/a-zed-two-noughts-full-izle

Yorum Gönder

 
Sağlıcakla kalmanızı dilerim.